Přejít k hlavnímu obsahu
x
Potraviny s hmyzem, zdroj Pixabay.com

EU schválila pro lidskou konzumaci prášek z celých larev moučných červů ošetřený UV zářením

Mouční červi byli schváleni již před dvěma lety spolu s cvrčky domácími, larvami potemníka a kobylkami. V tomto případě však jde o novou úpravu ve formě speciální moučky, která bude přidávána do různých potravin.

A podobně jako v případě již schváleného hmyzu není povinností výrobce viditelně označovat výrobky, ve kterých se nově schválená červí moučka nachází (vyjma Itálie, Maďarska, Rumunska a Polska, kde je viditelné označení povinné).

Ve složení výrobku (většinou napsaným bleším písmem) může být uveden i latinský název, takže ti, kteří jej neznají, nemusí mít tušení, že si koupili poživatinu s obsahem hmyzu.

Společnost Nutri‘ Earth smí svůj produkt uvádět na trh od 10. února 2025. Vyskytovat se bude v pečivu, těstovinách, výrobcích z brambor, sýrech a výrobcích z nich či kompotech.

Výrobek dále obsahuje těžké kovy a mykotoxiny.

Ihned poté, co se 20. ledna zotavila z údajného zápalu plic, schválila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen svým podpisem novou potravinu pro „obecnou populaci.“  

Od 10. února 2025 může společnost Nutri‘ Earth uvádět na trh UV ošetřený prášek z celých larev „Tenebrio molitor“ (moučný červ).

„Nová potrava“ získaná z těchto larev bude spotřebitelům vnucována v chlebu a rohlíkách, sušenkách a koláčích, těstovinách, zpracovaných bramborových výrobcích, sýrech a výrobcích z nich, jakož i ovocných kompotech nebo konzervovaných zeleninových pokrmech.

Ve svém vědeckém stanovisku EU dospěla k závěru, „že prášek celých larev Tenebrio molitor ošetřený UV zářením je za navrhovaných podmínek a použitého množství bezpečný“.

Je pouze nutné drobným písmem na etiketách uvést, že produkty obsahují tento prášek, protože u osob citlivých na korýše nebo roztoče v domácím prachu existuje možnost alergických reakcí.

Do nové potraviny by se mohly dostat i jiné alergeny, pokud jsou přítomny v substrátu, kterým byl hmyz krmen.

Španělský právník Aitor Guisasola upozornil, že v této „udržitelné potravě“ je několik dalších látek, konkrétně těžké kovy jako olovo, kadmium, rtuť a arsen.

Obsahuje také mykotoxiny, tedy sekundární metabolity tvořené plísněmi, které mají u obratlovců i v malém množství různé toxické účinky. Nemoc způsobená tímto onemocněním se nazývá mykotoxikóza.

Na seznamu jsou také dioxiny a polychlorované bifenyly (PCB), což jsou jedovaté a rakovinotvorné organické sloučeniny chlóru.

 

Guisasola upozornil na další „chutný“ detail: larvy moučných červů nesmí minimálně 24 hodin před tepelným sušením dostávat žádnou potravu, aby mohly vyprázdnit střeva.

Vědecké údaje o výrobě této nové „potraviny“ byly na žádost výrobce chráněny. Nutri‘ Earth je také jedinou společností, která smí distribuovat toto aditivum v příštích pěti letech.

Zdroj